Cluster nedir ve türleri nelerdir?
Web design, News, Graphic
Merhabalar,
Cluster kavramını araştırma sebebim, Apache Spark ve Apache Hadoop kurulumunu Cluster olarak kurmak istememdir. Ama öncesinde, Cluster denilen kavramı araştırmak gerekiyor.
Cluster (Küme); bir görevi gerçekleştirmek için birlikte çalışan iki veya daha fazla bilgisayardan oluşur. Cluster içinde yer alan bu bilgisayarlara Node veya Member da denir. Cluster’lar 4 farklı tipte olabilir.
- Storage
Storage Cluster, bir kümedeki sunucular arasında tutarlı bir dosya sistemi sağlar ve böylece sunucuların tek bir paylaşımlı dosya sistemini aynı anda okuyup yazmasına olanak tanır.
Uygulamaların, paylaşımlı dosya sistemine erişimini ve izinlerini tanımlayabilirsiniz. Bu sayede depolama yönetimini merkezi bir noktaya aldığınız için yönetimi kolaylaşır. - Load-Balancing (LB Cluster)
LB Clusterları; gelen istek yükünü düğümler arasında dengeleyerek dağıtmak için kullanılır. Load balancer yazılımı, cluster içindeki bir düğüm çalışamaz hâle geldiğini tespit ederse, o isteği uygun olan diğer düğüme yönlendirir. LB Clusterları içindeki node sayısı sizin aldığınız isteğin şiddetine göre belirlenir. - High-Availability (HA Cluster)
HA Cluster’ları isminden de anlaşılabileceği gibi, hizmetin/uygulamanın sürekliliğini arttırmak için kullanılır. Bir cluster hayal edelim, içinde 2 bilgisayar olsun. Bu clusterdaki düğümlerden birisi hata ile karşılaşıp, hizmet vermeyi durdurduğunda FailOver denilen bir method sayesinde diğer düğüm kalındığı yerden hizmet vermeye devam eder.
Genellikle HA Clusterlarındaki hizmetler çokça veri okuyup yazarlar. Burada, bir düğüm(A) çalışmayı durdurduğunda, diğer düğüm(B) onun yerini alıyordu. Bu durumda, B düğümü işi A düğümünden devralmıştır ve verinin bütünlüğünün bozulmaması gerekmektedir. - High-Performance Computing(HPC Cluster)
HPC Clusterları eşzamanlı hesaplamaları gerçekleştirmek için kullanılır. HPC uygulamaların paralel bir şekilde çalışmasını sağlar, bu yüzden uygulamalar daha performanslı çalışır. HPC, Computational cluster ve Grid computing olarakta bilinir.
Cluster Kullanmanın Avantajları
- Cluster’lar ölçeklenebilirdir. Cluster kurulumundan sonra, kaynak eklemesi ve çıkarması yapabilirsiniz.
- Cluster içindeki bir bilgisayarı servis dışı duruma alarak üzerinde istediğiniz işlemleri yapabilirisiniz. (Donanımsal değişiklikler olabilir)
- Yapılandırması kolay, yüksek sürdürülebilirlik sağlar.
Cluster Kullanmanın Dezavantajları
- Cluster üzerindeki nodeların izlenmesi ve bakımının yapılması zordur.
- Cluster kurmanın maliyeti yüksektir. Clusterdaki bilgisayarların kaynakları yüksek olmalıdır.
Kaynakça
- ModCluster | Cman | Github Enterprise | TecMint | CentOS | RedHat